Hogyan hagyd abba a halogatást és legyél sikeres vállalkozó

Írta: Kántor Csilla

2021.01.12.
halogatás legyőzése

A halogatás egy rossz szokás, amely sok vállalkozót vagy leendő vállalkozót sújt. A többség akaratlanul szabotálja a saját vállalkozását az elnapolások miatt. A sikeres üzlet egyik alap pilléreként a jó időgazdálkodási képességet szokták említeni, viszont pontosan a halogatás az egyik fő oka annak, amiért sokan nem tudják eredményesen kezelni az idejüket.

Majd holnap megcsinálom… Most nem érek rá, mert … Még nincsen meg hozzá a weboldalam… Nem kaptam meg még az anyagot hozzá…. Mit gondolnak majd mások… Olyan sokan vannak már a piacon, minek még egy …. Miért pont az én szolgáltatásom kell majd …

Mentségek tömkelege. Valamelyiket biztosan te is mantráztad már magadnak. Az agyad egy kifogásgyár, így, ha nem akarsz valamit megcsinálni biztosan ki fog rá találni egy frappáns kibúvót.

Gyakori emberi hiba, hogy bár hosszú távon megvalósuló célokra vágyunk (egyéni vállalkozás elindítása, havi 1 millió forintos bevétel, új kocsi, mínusz 10 kg), nagyon nehezen ülünk le és végezzük el a cél megvalósulásához szükséges első lépéseket és maradunk következetesek.

Nem akarok álszent lenni, én sem vagyok kivétel. Mielőtt elindítottam a virtuális asszisztens vállalkozásomat hónapokig (!!!) csak egy helyben topogtam. Az én kifogásom a „még nem tökéletes” volt. Egyszerre akartam mindent és azt is ezer százalékosan.

Aztán sorra jelentek meg az online térben az új virtuális asszisztensek (akiket közel sem tartottam olyan jónak, mint magamat – hangozzon ez bármennyire nagyképűnek). De ott voltak, kitették magukat, bemutatkoztak a releváns FB csoportokban. Én pedig szégyelltem magamat, hogy leköröztek… De egyszer csak elegem lett és megráztam magam. Lesz, ami lesz.

Ezt a bejegyzést azért hoztam, hogy segítsek másoknak is megszabadulni a halogatás béklyóitól. Mert sokkal felszabadítóbb érzés az, amikor nem a ’to do’ listádat tologatod napról-napra, hanem ünnepled az első milliódat, az első ügyfeledet vagy akár az első blog bejegyzésedet.

Ismerem a halogatással járó frusztrációt és segíteni akarok, hogy túl tudj lendülni rajta.

Mi is az a halogatás?

Egyszerűen fogalmazva, a halogatás az a szokás, amikor elhalasztjuk, folyamatosan egy következő időpontra toljuk egy feladat elvégzését, amit egyébként MA/MOST kellene elvégeznünk. Elnapolod a teendőket és helyette minden mással foglalkozol: egyetemisták a tanulás helyett takarítanak, sorozatokat néznek. Vállalkozók magukban siránkoznak miközben nézegetik a versenytársak oldalát: „bezzeg neki sikerült, mert …”

Miért halogatunk?

Több oka is van annak, hogy az emberek halogatnak. Egyesek azért teszik mert túlterheltek, nem tudnak összpontosítani, félnek a kudarctól vagy egyszerűen hiányzik számukra a motiváció. Mások azért teszik, mert kellemetlen pillanatokat akarnak elkerülni. Bármi is legyen az oka, a halogatás számos szempontból negatívan befolyásolhatja a vállalkozás működését vagy egyszerűen gátolhatja annak elindítását.

Mindannyian halogatunk, de változó mértékben és mögöttes indokokkal. Egyszer egy „halogatás pszichológiája” című előadáson azt jegyeztem fel, hogy kutatások szerint 3 különböző halogató embertípust különböztetünk meg:

  • vannak azok, akik azért hagynak mindent az utolsó pillanatra, mert szeretik a rohanással, szűkös határidők teljesítésével kapcsolatos adrenalint. Nyomás alatt teljesítenek inkább jobban
  • vannak az elkerülök, akik félnek, hogy kudarcot vallanak – ezért inkább el sem indulnak
  • és vannak a döntésképtelenek

Igaznak vélem ezeket a kategóriákat, de kiegészíteném még azzal, hogy vannak, akik unalomból, zavartságból vagy egyszerűen lustaságból halogatnak.

A halogatás az a sír, amibe a lehetőség van eltemetve – Marie C.

A halogatás következménye a vállalkozásodban

Hírnév romlás

Ha gyakran mulasztasz el határidőket vagy nem teljesítesz időben, akkor hamar rossz hírek kaphatnak szárnya a vállalkozásodról (elég 1-2 negatív komment a FB vagy Google Cégem vélemények között). Senki nem akar majd üzletet kötni egy olyan vállalkozóval, aki ’hírhedt’ a késedelembe eséseiről.

Elszalasztott lehetőségek

A halogatás gyakran vezet kihagyott lehetőségekhez. Amikor egy lehetőség megnyílik, de te az utolsó pillanatig vársz a cselekvéssel, akkor kockáztatod, hogy elveszíted azt és egy másik vállalkozónak kínálod tálcán az az üzleti esélyt. Pl. nem reagálsz azonnal egy munkalehetőségre, halogatod az árajánlat megírását, nem jársz utána pályázatoknak.

Rossz döntések

Az utolsó másodpercig tartó várakozás elhamarkodott és rossz üzleti döntések meghozatalára kényszerít, amelyekből komolyan anyagi károd is származhat.

Romló ügyfélkapcsolatok

A halogatás tönkre teheti az ügyfelekkel fennálló kapcsolatodat. A határidők elmulasztása, kérdések nem megfelelő időben történő megválaszolása a bizalom megrendüléséhez és végül tönkrement kapcsolathoz vezet.

A halogatás sokak számára kihívást jelent, de lehetséges. Az alábbiakban bemutatok néhány tippet, amik segíthetnek kiszabadulni a halogatás csapdájából és elő tudsz lépni.

Tippek a halogatás legyőzéséhez

1. Figyeld a jeleket

Próbálj meg tudatosan odafigyelni magadra és a gondolataidra: mikor és hogyan mutatod a halogatás jeleit? Vedd észre, hogy meg kellene csinálnod egy feladatot és mégsem teszed meg. Mi az oka? Jegyzeteld le a kifogásaidat és azonosítsd a leggyakoribbakat. Gyakran túlbecsüljük egy feladat komplexitását. Mindig csak a kezdet nehéz

2. Határozz meg kisebb mérföldköveket

Ha megvan a távoli nagy célod, határozz meg hozzá kisebb mérföldköveket és azokhoz is még kisebb megvalósítható lépéseket. Így nem fog a feladatlistád napról napra változni és a prioritások sem kuszálódnak össze. Egy fő cél legyen és az ahhoz vezető út.

3. Tűzz ki reális célokat

Az előbbi javaslatot szorosan követi, hogy reális, teljesíthető célokat tűz ki magad elé. A céloknak ösztönöznie kell minket a feladat elvégzésére és nem frusztrációt kell okoznia.

Ha az idei célod a blog oldalad beindítása, de még egy betűt sem ütöttél le, akkor ne napi egy cikk legyen a célod. Kezdj heti 1 cikkel és legyél kitartó, következetes pl. 6 hónapon keresztül.

4. Kürtöld világgá az ambícióidat

Kommunikáld a tervedet a barátaiddal és családoddal. Ez először is létrehoz egy támogató, védelmező hálózatot. A környezeted tudni fogja min dolgozol éppen, ezért könnyebb lesz nemet mondani olyan feladatokra, kérésekre, amik elvennék a figyelmedet a ’nagy művedről’.

Ha beavatod a közvetlen környezetedet, mindig lesz valaki aki megkérdezi „ na és hogy állsz a projekteddel? Készen van már?” Ha magadnak nem is adtál határidőt, ők biztosan emlékeztetni fognak rá.

Ezt a legnagyobb csapdát kerüld el!

Van egy nagyon nagy buktató, ami újra és újra megakadályozhat a céljaid eléréseben. Ez pedig a tökéletességre törekvés.

Tusnádi Rolandot (szolgáltatás alapú vállalkozók mentorát) hallottam egyszer egy videóban, ahogy Wolf Gábort idézi: „A halogatás és a maximalizmus nem más, mint önbizalomhiány színes csomagolóanyagban. […] Legyen jó, az elég jó! „

Tudom, hogy ellentmondásos a dolog, mivel a lehető legnagyobb értéket szeretnéd adni az ügyfeleidnek, kiváló minőségű tartalmat akarsz gyártani és magas színvonalat szeretnél képviselni, DE

a tökéletességre törekvés lassítani fog (tapasztalatból tudom).

Ha lézerpontossággal akarsz mindent megcsinálni és leragadsz a legapróbb részleteknél (például egy induló egyéni vállalkozónak bőven elég egy ingyenes oldalon elkészíthető egyszerű logó, ahelyett hogy hetekig keresgéli a tökéletes grafikust és leveleznek még heteket a designról), akkor visszaveted magad olyan dolgoktól, amik inkább lennének fontosak (például az első fizető ügyfeled).

A tökéletesség nem létezik. A tökéletesség nem fogja helyetted kifizetni a számlákat.

Tudom, hogy nehéz, hiszen én is hordoztam (néha még ma is hordozom) a halogatás bizonyos jegyeit. De a halogatás felismerése és kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy sikerest vállalkozást tudj vezetni.

A fenti tippeket és praktikákat szem előtt tartva, most már itt az ideje, hogy ne olvasd tovább ezt a cikket 😊, hanem elkezdj dolgozni a kitűzött célod megvalósításán.

Hasonló bejegyzések

Hol találok virtuális asszisztenst?

Hol találok virtuális asszisztenst?

Ha már eljutottál arra a pontra, hogy tudod, egyértelműen szükséged van egy virtuális asszisztensre, bizonyára szeretnéd tudni, hol találod a szakma legjobbjait. Mielőtt belevágsz a keresésbe, fontos, hogy tudd, milyen formában dolgoznak a virtuális asszisztensek: - a...