Hol találok virtuális asszisztenst?

Írta: Kántor Csilla

2020.02.25.

Ha már eljutottál arra a pontra, hogy tudod, egyértelműen szükséged van egy virtuális asszisztensre, bizonyára szeretnéd tudni, hol találod a szakma legjobbjait.

Mielőtt belevágsz a keresésbe, fontos, hogy tudd, milyen formában dolgoznak a virtuális asszisztensek:

– a VA-k legtöbb esetben számlaképes (egyéni) vállalkozók

– megbízási vagy együttműködési szerződés alapján dolgoznak

– az elvégzett munkáról (amennyiben vállalkozók) számlát állítanak ki

– klasszikus önéletrajzot nem küldenek, mivel nem munkavállalók

– partneri kapcsolat és nem főnök-beosztott viszony fog köztetek kialakulni

Hol találsz virtuális asszisztenst?

1. Szabadúszó online platformok

Regisztráció után, mint egy álláshirdető oldalon közzéteszed a munka részleteit. Milyen feladatra keresel partnert, milyen elvárásoknak kell megfelelnie, van-e rá idő- és költségkeret.

Ezután a regisztrált szabadúszó válaszolhatnak az általad megfogalmazott listával kapcsolatban, ha a hirdetés felkeltette az érdeklődésüket. A válaszokat átnézheted és mint a klasszikus munkaerőfelvétel során, megkeresheted a jelölteket.

Kihívást jelent, hogy több száz hozzászólás érkezhet egy-egy ilyen hirdetésre. Noha ez jó, hiszen sok tehetséges, felkészült szakember közül válogathatsz. De készülj fel, hogy a nagy mennyiség megnehezítheti a szűrést. Ezért kell rendkívül körültekintően megfogalmazni a hirdetést.

A legismertebb platform, az Upwork.com, ahol angolul érdemes keresni és kommunikálni is. Ha nem szeretnél hirdetést feladni, böngészhetsz közvetlenül a freelancerek között is.

Írd be a keresőbe, hogy ‘virtual assistant’, majd nyisd le a ‘ Filters’ fület. Itt be tudod állítani például, hogy

– milyen országból

– milyen nyelvismerettel

– órabérrel keresel virtuális asszisztenst.

Kereséseim alapján magyarországi lokációval, több mint 100 olyan felhasználó van, akinek a leírásában szerepel a ‘virtual assistant’ kifejezés. Viszont csak 40 olyan tag van, akik aktívan dolgoznak / vállalnak ügyfeleket. (Ha megnézed az ‘earned’ melletti összeget, láthatott ki mennyire aktív.) Direktbe is írhatsz üzenetet, ha valaki kifejezetten szimpatikus lenne neked.

Az ilyen portálokon fontos, hogy megegyezzetek a fizetés ütemezéséről, kin / milyen rendszeren keresztül történik az utalás.

Ha nem magyar virtuális asszisztens után kutatsz, érdemes megnézned a freelancer.com oldalt is.

2. Virtuális asszisztens közvetítő portál

Úgy kell elképzelni ezeket a közvetítő portálokat, mint bármilyen más online ügynökséget, csak itt virtuális asszisztenseket közvetítenek ki. Magyarországon még nincs elterjedve ez a fajta megoldás.

Tőlünk nyugatabbra úgy néz ki a folyamat, hogy egy online felületen kitöltesz egy kérdőívet: milyen munkára, milyen képzettséggel, kb. mekkora budgettel keresel asszisztenst. Az ügynökség pedig az igényeid alapján kirendeli hozzád a megfelelő virtuális asszisztenst.

Ez a fajta szolgáltatás drágább, mivel az ügynökség ráteszi a saját jutalékát a VA alapdíjára. Előnyére szól ezeknek az közvetítő portáloknak, hogy rugalmasak, megbízhatók és a folyamat minden állomásán nyújtanak támogatást. Sőt, vitás ügyek rendezésében is nyújtanak segítséget.

3. Virtuális Asszisztens KERES-KÍNÁL Facebook csoport

Azt hiszem minden kétséget kizáróan itt van a legnagyobb esélyed profi magyar virtuális asszisztenst találni. A csoportot Kis-Márton Adrienn, HR szakember és virtuális asszisztens szakértő indította. Mára már több mint 6000 tag van a csoportban (virtuális asszisztens szolgáltatást keresők és kínálók vegyesen).

Nincs más dolgod mint csatlakozni a csoporthoz ITT és #keres hastaggel közzétenni a bejegyzésedet.

Ha úgy gondolod nem szeretnél tovább keresgélni, vedd fel velem a kapcsolatot.

Hasonló bejegyzések

Hogyan hagyd abba a halogatást és legyél sikeres vállalkozó

Hogyan hagyd abba a halogatást és legyél sikeres vállalkozó

A halogatás egy rossz szokás, amely sok vállalkozót vagy leendő vállalkozót sújt. A többség akaratlanul szabotálja a saját vállalkozását az elnapolások miatt. A sikeres üzlet egyik alap pilléreként a jó időgazdálkodási képességet szokták említeni, viszont pontosan a...