A keresőoptimalizálás rejtelmei

Írta: Kántor Csilla

2020.01.22.
Keresőoptimalizálás

Szakértői interjú Bubik Máté, SEO specialistával

Vállalkozni nem egyszerű. Sikeresen vállalkozni, tegye azt az ember egyéni vagy társasági formában, még nehezebb. 

A sikerhez vezető út egyik meghatározójának nevezhetjük az online jelenlétünket, mióta az okoseszközök meghódították a világot.  Kortól, nemtől függetlenül egyre szélesebb körben használjuk őket napi szinten. 

Abban is egyet érhetünk, hogy a Google már régóta a „barátunk”, ha valami információra van szükségünk. A közösségi médiában pedig már az a furcsa számunkra, ha valaki nincs jelen valamilyen formában.

Ez az utóbbi időben végbement gyors változás számtalan új szakterületet is létrehozott, mint például keresőoptimalizálás, tartalom marketing, melyek ismerete, eredményes használata a mi vállalkozásunkat is nagyban befolyásolja.

A következőkben Bublik Máté SEO-specialista segítségével kaphatunk betekintést a keresőoptimalizálás világába.

Kedves Máté, pár mondatban megtenné, kérem, hogy röviden bemutatkozik? Ki Ön, mivel foglalkozik?

Bublik Máté vagyok, jelenleg egy skandináv cégnél dolgozom nemzetközi SEO-specialistaként egy szakmailag felkészült és lelkes dán–magyar csapatban. 2008 óta foglalkozom webfejlesztéssel és keresőmarketinggel.

Az ehhez szükséges képesíteseit hol szerezte?

A Gábor Dénes Főiskola nappali tagozatán végeztem informatikus közgazdászként Budapesten. Jó pár évvel később az a megtiszteltetés ért, hogy az akkori diplomamunkám konzulensének felkérésre ugyanott adhattam elő a Kutatók Éjszakája előadás-sorozat keretében, valamint évekig vendégelőadó voltam az Edutus Főiskola online marketing felnőttképzési kurzusán.

A mostani szakterületét megelőzően mivel foglalkozott?

Már a kétezres évek elején középiskolásként is HTML-alapú weblapokat készítettem, kézzel kódolva, egyszerű fapados szövegszerkesztőben. A főiskolát követően komolyabb szinten kezdtem el foglalkozni ezzel a területtel. 2008-ban már egy SEM (keresőmarketing) ügynökségnél helyezkedtem el, amely kis- és középvállalkozások számára nyújtott sikerdíjas keresőmarketing-megoldásokat. 2011-ben az Allegro Grouphoz igazoltam, amely az akkori e-kereskedelem hazai fellegvára volt a Vatera, Teszvesz, Grando, Apród/OLX szolgáltatásaival. 2014-ben a Magyar Telekomhoz tartozó Origo Media Group keresőoptimalizálási szakértője voltam, ahol bepillantást nyertem az akkori egyik leglátogatottabb hazai online médium világába. 2015-ben a Mindshare SEO-vezetőjeként számos nemzetközi vállalat SEO-ját segítettem a GroupM médiaügynökség kötelékében. 2018 óta a VELUX-nál vagyok, ami teljesen lenyűgöz a skandináv, hygee-vel átitatott, barátságos, de abszolút professzionális munka attitűdjével.

Akkor elmondhatjuk, hogy nem most került be frissen a SEO világába. Mi befolyásolta, hogy ezt a szakterületet választotta?

Idejekorán felismertem, hogy egy jól használható, látványos és hatékony webhely önmagában mit sem ér, ha nem érkezik rá releváns forgalom és látogatók, akiknek valójában készült. A legtöbb esetben az internetes keresőkből kapják a site-ok a legrelevánsabb és a legnagyobb konverziós aránnyal rendelkező forgalmat. Mindez a felhasználói elköteleződés erősítése mellett a webhely monetizációját is segíti, valamint az e-commerce site-ok esetében a tranzakciók számának és a bevétel növelését.


SEO, PPC, keresőmarketing. El tudná magyarázni, hogy ezek a fogalmak mit takarnak? Hogyan kapcsolódnak egymáshoz? Miben különböznek?

Keresőoptimalizálás, virtuális asszisztens

A keresőmarketing két területből tevődik össze: PPC, mint fizetett hirdetések és SEO, avagy keresőoptimalizálás. Előbbi esetében folyamatos budgettel kell számolni, hiszen a kattintásokért fizetni kell, például a Google Ads hirdetési rendszerén keresztül. Nagyon leegyszerűsítve: a számunkra releváns keresőkifejezések és a webhelyünkön a legjobb landoló oldalak kiválasztása, valamint a hirdetésszövegek megírását követően célozhatók meg új látogatók a keresőben. Előnye, hogy a viszonylag gyorsan állíthatók össze hatékony és jól célzott, megtérülő kampányok, amelyek keresőkifejezései által terelhetünk forgalmat a webhelyünkre

A SEO célja a keresőkből érkező organikus forgalom növelése a keresőtalálatok helyezéseinek javításával. A keresőoptimalizálás lényege a webhelyre növekvő mennyiségben történő új látogatások szerzése a természetes keresőtalálatokban való jó helyezéseken keresztül. Nemcsak mennyiségi, hanem minőségi forgalom megszerzése és növelése a cél. Az optimalizálás nem egyszeri beavatkozás, hanem folyamatos stratégiai tervezés és beavatkozás.   Szerteágazó feladatkör, innovatív terület, szorosan összefügg a webes használhatósággal, a felhasználói élménnyel és a tartalommarketinggel is. 

Tehát mindkét területnek megvannak a maga előnyei. A SEO a PPC-vel összehasonlítva költséghatékonyabb megoldás lehet, ám nagyságrendekkel hosszabb távon hoz eredményt, igaz, jóval hosszabb ideig is. A keresőoptimalizálás előnye még, hogy közvetve javíthatja a webhely használhatóságát, átjárhatóságát. A tartalom és a struktúra optimalizálása még a PPC-re is pozitív hatással lehet.

Specialistaként mik a fő feladatai a SEO-ban? 

Leginkább technikai SEO-val foglalkozom, auditokat készítek, javítom a webhelyek átjárhatóságát, feltérképezhetőségét és indexelhetőségét. Segítem a tartalomfejlesztést, a navigációt, tervet készítek a struktúra módosítására. Nagy szívügyem a webperformancia és annak optimalizálása. Az általam automatizált riportokból insightokat nyerek ki és fordítom le üzleti és IT-projectmanagement nyelvre. A nemzetközi SEO-val különböző lokális piacokra ültetem át az összegyűjtött tapasztalatokat.

Ezek alapján Ön szerint mik a jó specialista ismérvei?

Egy jó SEO-specialista legfőbb ismérve a szakmai tudás, a tapasztalat és hiteles referenciák. Mivel nem létezik a Google által validált képzés és vizsgarendszer, ezért a laikusok számára nehéz a szakmai kompetenciát ellenőrizni. A jó keresőoptimalizáló szakember hitelességét alátámaszthatják a korábbi sikeres projektek kapcsán keletkező ajánlások, pozitív visszajelzések, színvonalas konferencia-előadások, edukációs, tudásmegosztó blogposztok. A transzparencia, a konstruktív attitűd és a hozzáadott érték teremtése elengedhetetlen elemei egy jó szakember jellemzésének.

Egyéni vállalkozók, kis- és középvállalkozások vs multik. Vannak különbségek keresőoptimalizálás terén közöttük?

Bár a célok megegyeznek, de az eszközök és a módszerek némileg eltérőek. Nagyvállalati környezetben sokszor hosszabb ideig tart implementálni a változtatásokat egy SEO-projekt kapcsán, hiszen bürokratikusabb felépítésű a szervezet. Sokszor több osztállyal (UX/UI, content, legal, IT) szükséges egyeztetni egy-egy módosítás kapcsán. Gyakran nincs lehetőség változtatni az élesített webhely tartalmán, HTML-kódján, struktúráján közvetlenül. Ezzel szemben a kisvállalkozásoknál ez könnyebben megtehető, és a webhely tulajdonosa által biztosított bizalommal a SEO-szakember „one-man show”-ként eszközölheti az optimalizáláshoz szükséges lépéseket.

Kicsit szűkítve a kört: kezdő vállalkozóknak, vállalkozásoknak ezen a téren hogyan érdemes kalkulálniuk? Hozzávetőlegesen mekkora összeget kell erre szánniuk?

A SEO hatása és eredménye bár KPI-okkal (organikus forgalom-, konverzió- és bevételnövekedés) mérhető, mégis nehezebben számszerűsíthető önmagában. Egy jó webhely magától is képes lehet organikus növekedésre, külső szakember bevonása nélkül is. Természetesen a kulcs a további folyamatos növekedésben rejlik. A SEO költsége nagyban függ az együttműködés formájától: lehet óradíjas tanácsadói, havidíjas, sikerdíjas, bevételarányos vagy projektalapú együttműködésről beszélni. Ezek számszerűsített összegei teljesen eltérőek lehetnek ügynökség, tanácsadó vállalkozó vagy belső saját munkavállaló esetén.

keresőoptimalizálás

Ön szerint  ezek a vállalkozások hogyan lehetnek sikeresek ezen a téren?

A Google és keresőmotorok elemi lényege, hogy a jobb, relevánsabb, hitelesebb tartalom prioritást élvez a találati listában. Ebből fakadóan teljesen lényegtelen, hogy ezeket a webhelyeket kisvállalkozások vagy globális nagyvállalatok üzemeltetik. A lényeg a megfelelő felhasználói élmény és tartalom biztosítása. A keresőoptimalizálás lényege a kisebb módosítások végrehajtása a webhely különböző részein. Ezek a módosítások külön-külön apró változtatásnak tűnhetnek, de további optimalizálási megoldásokkal együtt érzékelhető hatást gyakorolhatnak a webhelyen tapasztalható felhasználói élményre, valamint a webhely organikus keresési eredményekben elért teljesítményére. A Google az javasolja, hogy olyan webhelyet készítsünk, amely a felhasználók előnyeit szolgálja, és az optimalizálásnak a felhasználói élmény javítására kell irányulnia. Gyakorlatilag a  felhasználók egyike maga a keresőmotor, amelynek segítségével más felhasználók is felfedezhetik a webhely tartalmait. A keresőoptimalizálás feladata, hogy segítse a keresőmotoroknak értelmezni és prezentálni a tartalmakat.

 
Végezetül: mik a legfrissebb keresési trendek?Mikre érdemes odafigyelni?

2020-ban a „mobile first” szemlélet már alapelem, mobilon a gyors és felhasználóbarát betöltődés elsődleges. Ez az alap. Azok a webhelyek, amelyek ezt nem ugorják meg, bukásra vannak ítélve. A releváns, hiteles és egyedi tartalom örökzöld SEO-faktorok, ezek mellett a website-on hozzáadott érték teremtésére törekedjünk. Jó navigáció, extra feature-ök, naprakész és hasznos technológiai megoldások, amelyeket a látogatók értékelnek, és amelyeket a keresők is díjaznak.

Kedves Máté, nagyon köszönöm a részletes információkat és további sok sikert kívánok Önnek pályájához.

A cikkért hatalmas köszönet jár Bartók-Dósa Dorottyának, aki kezdő Virtuális Asszisztensként bontogatja szárnyait.

Hasonló bejegyzések

Hogyan hagyd abba a halogatást és legyél sikeres vállalkozó

Hogyan hagyd abba a halogatást és legyél sikeres vállalkozó

A halogatás egy rossz szokás, amely sok vállalkozót vagy leendő vállalkozót sújt. A többség akaratlanul szabotálja a saját vállalkozását az elnapolások miatt. A sikeres üzlet egyik alap pilléreként a jó időgazdálkodási képességet szokták említeni, viszont pontosan a...