Hogyan lettem kezdő Virtuális Asszisztens?

Írta: Kántor Csilla

2020.01.22.
Kezdő virtuális asszisztens

Az embereket sokféleképpen lehet kategorizálni. Az egyik ilyen, hogy hisznek-e a sors kezében, hogy semmi se történik ok nélkül velünk, vagy sem.  Az én történetem, hogy hogyan ismerkedtem meg a Virtuális Asszisztenciával is egy szerencsés, ámde elég szerencsétlen véletlennek köszönhető. Ez a véletlen történetesen egy homlok- és arcüreggyulladás volt. Hogyan tud ez a kettő dolog egyáltalán összekapcsolódni? Ahhoz kellett a Facebook ereje. 

Mint számtalan kismama, én is az évek során bekerültem több, a friss anyukákat segítő Facebook csoportba. Emiatt a betegség miatt ismertem meg az Édesanyák- Szakértői Csoportot, ahol mint a nevéből is adódik, szakértők adnak válaszokat. Így kaptam gyors segítséget. Nem sokkal később láttam a hirdetést, hogy moderátorokat keres az oldal, így élve a lehetőséggel jelentkeztem. Ekkor már 2,5 éve voltam otthon a gyerekekkel, az agyamnak szüksége volt valami új kihívásra és a maratoni szoptatások ideje alatt legalább hasznos módon lógtam a Facebookon.

Ennek a szuper csapatnak az egyik szakértője Kiss-Márton Adrienn, aki meghatározó nagykövete hazánkban a virtuális asszisztenciának. Ő révén ismerkedtem meg a VA fogalmával és jöttem rá, hogy két kisgyerek mellett mekkora lehetőség rejlik benne. Így fokozatosan elkezdtem belemélyedni a témába. Kezdő VA -ként számtalan kérdés lebegett, lebeg még most is előttem.

Hogy induljak el? Van-e egyáltalán olyan tudásom, amit virtuális asszisztensként kamatoztatni tudok? 

Kezdetben meggyőződésem volt, hogy csak akkor lenne esélyem elhelyezkedni, ha valami vezetői pozíciót töltöttem volna be a gyermekvállalás előtti időkben, de idővel kezdtem rájönni, hogy sokkal összetettebb dolog a VA világ, és ahogy maga ez a szolgáltatás kezd egyre nagyobb teret hódítani itthon, úgy nyílnak ki új lehetőségek számomra is. 

Kezdő VA-ként miket tanácsolhat az ember azoknak, akik még csak kacérkodnak a gondolattal, hogy belevágnak?

A saját helyzetemet leginkább ahhoz tudtam hasonlítani, mint amikor iskolából kikerülve pályakezdőként szembesültem a munkás életben való elindulás problematikájával. Milyen munkára jelentkezzek? Elég szaktudásom van? Most ezek az élmények sokszor újra megelevenednek.

Ezek leküzdésében sokat tudnak segíteni a VA szakmai csoportok. Jómagam is rengeteg hasznos tudást, tapasztalatot szereztem már azzal is, hogy az adminok és tagok által megosztott szakmai anyagokat áttanulmányoztam. A hírfolyamokban megjelenő információkból, kérdésekből is megannyit lehet nyerni.

Érdemes részt venni szakmai konferenciákon is, így naprakészen tarthatjuk ismereteinket, emellett kapcsolati tőke kiépítésére is remek lehetőség.

Ha az idegennyelv se jelent számunkra problémát, nemzetközi szinten is számtalan szakmai csoporthoz csatlakozhatunk. Sok, akár ingyenes tréningen vehetünk részt. Akár hazánkban eddig kihasználatlan potenciálokat is lelhetünk külföldi tréningtársaink, csoporttársaink tapasztalatai által.

Érdemes az ismerőseink között is szétnézni. Lehet, hogy nem is gondolnánk, hogy egy-egy volt osztálytárs, ex-kolléga szintén érdeklődik a VA lét iránt.

Hogyan tegyem „eladhatóvá” magam?

A szakmai életben való jelenlét mellett meg kell fogalmaznunk, mely tudásunkat szeretnénk kamatoztatni, milyen munkaköröket szeretnénk elvállalni.

Ebben segítségünkre lehetnek a szakma állásos keres-kínál csoportjai, ahol folyamatosan lehet jelentkezni különböző nyitott pozíciókra. Illetve saját magunkról és tevékenységi köreinkről is tehetünk fel hirdetést. Még ha az elején minimális tapasztalatunk van is, érdemes folyamatosan figyelni ezeket az állás ajánlatokat, mert előfordulhat, hogy nem elvárás rutinosnak lenni.  A nyitottság, motiváltság, tanulásra való készség és önfejlesztés szimpatikussá tehet bennünket egy-egy munkaadónak. Az ember kellő eltökéltséggel és kitartással át is tudja magát képezni. Végezetül, ha elszántunk magunkat, nem árt, ha szerzünk egy jó könyvelőt is, aki segít az egyéni vállalkozói lét számviteli részében eligazodni.

Köszönöm szépen az írást Bartók-Dósa Dorottyának, aki kezdő Virtuális Asszisztensként bontogatja szárnyait. Sok sikert kívánok neki a vállalkozásához.

Hasonló bejegyzések

Hogyan hagyd abba a halogatást és legyél sikeres vállalkozó

Hogyan hagyd abba a halogatást és legyél sikeres vállalkozó

A halogatás egy rossz szokás, amely sok vállalkozót vagy leendő vállalkozót sújt. A többség akaratlanul szabotálja a saját vállalkozását az elnapolások miatt. A sikeres üzlet egyik alap pilléreként a jó időgazdálkodási képességet szokták említeni, viszont pontosan a...