Ki az a virtuális asszisztens?

Írta: Kántor Csilla

2020.01.07.
virtuális asszisztens

A virtuális asszisztensek (rövidítve VA) különféle üzleti, adminisztratív, technikai, személyes vagy kreatív üzleti támogató szolgáltatásokat nyújtanak vállalkozóknak vagy vállalkozásoknak. Munkájukat helyfüggetlenül végzik, vagyis „irodájuk” lehet a saját otthonuk home office rendszerben, egy kávézó vagy a világ bármelyik pontja.

A virtuális asszisztensek által végzett tevékenységek listája igen hosszú, tulajdonképpen bármivel meg lehet őket bízni, amihez elegendő az online kapcsolat. A legtöbb virtuális asszisztens saját érdeklődési területének vagy korábbi munkatapasztalatai alapján szakosodik a VA vállalkozásában.

A virtuális asszisztensek legtöbb esetben maguk is vállalkozókés a saját erőforrásaikat mozgósítják az ügyfelek feladatainak ellátásához. Jellemzően egyszerre több, maximum 4-5 ügyfélnek dolgoznak – biztosítva ezzel a színvonalas munkavégzést és a kellő figyelmet.

A virtuális asszisztenciát én egy nagy esernyőként képzelem el, aminek védelme alá tartozik mindenki, aki már elveszett a különböző szakkifejezések labirintusában: egyéni vállalkozó, szabadúszó, freelancer, online marketinges, adatrögzítő, szövegíró, fordító, webdesigner, online asszisztens, webshop manager, chat bot adminisztrátor, ügyfélszolgálati asszisztens stb. A közös azokban, akik a virtuális asszisztencia égisze alatt tevékenykednek, hogy online, a világ bármely tájáról el tudják látni a szak- és érdeklődési terültüknek megfelelő feladatokat.

Csak internetre és valamilyen okos eszközre van szükségük.

Mivel foglalkozik a virtuális asszisztens?

A virtuális asszisztensek hús-vér emberek és feladatkörük bőven túlmutat az „online titkárnőn”. Nem összekeverendők Siri-vel, az Apple intelligens személyi asszisztensével vagy a Telekom Vanda nevű digitális asszisztensével, ami telefonos és chat alapú csatornákon képes párbeszédet folytatni.

A virtuális asszisztensek által leggyakrabban végzett feladatok:

  • általános adminisztratív és személyi asszisztencia
  • közösségi média oldalak kezelése, tartalomgyártás, online marketing
  • ügyviteli és pénzügyi munkák
  • weboldalkarbantartás, webfejlesztés, grafikai munkák
  • telefonos és chat ügyfélszolgálat
  • fordítás
  • webshop adminisztráció
  • adatgyűjtés, adatbevitel, piackutatás, lista építés

Miért éri meg virtuális asszisztenssel dolgozni?

Egy virtuális asszisztens soha nem lesz jelen személyesen melletted, a cég irodájában mégis láthatatlanul részévé válik a csapatnak és úgy fogod érezni, hogy maximálisan téged támogat és a te érdekeidet szolgálja. És hogy mi szól még a virtuális asszisztensek mellett?

A virtuális asszisztens időt spórol neked

Az idő a legértékesebb dolog az életünkben, mint magán mint céges vonatkozásban. Beleszorulni a napi mókuskerékbe és szinte 7/24-ben dolgozni a vállalkozásodban hosszútávon nem kifizetődő. Ha nem számolod, hogy mivel mennek el az értékes munkaóráid, ha nem tudod melyik feladatra ment el feleslegesen napi 1-2 órád, nagy hibát követsz el.

Ha önvizsgálatot tartasz és elemzed a napi rutin tevékenységedet, rá fogsz jönni, hogy van egy jó pár olyan feladat, amit ki tudnál valakinek szervezni. Olyan dolgok, amik már nem igénylik a te energiáidat. Olyanok, amikhez már eleve megfásultan állsz hozzá. De az is elképzelhető, hogy bizonyos feladatok ellátásához éppen nem értesz, órákig görcsölsz felette – de kiszervezve egy szakképzett virtuális asszisztensnek szempillantás alatt készen lennének. Ilyen feladatok például a számlák rendszerezése, könyvelési anyag előkészítése, termékfeltöltés webshopba, e-mailes kapcsolattartás, közösségi média oldalak karbantartása, blog cikk írás és még sok minden más.

A virtuális asszisztens pénzt spórol neked

A virtuális asszisztensek másik nagy előnye, hogy általuk professzionális támogatást kapsz egy jóval megfizethetőbb áron.

2020. január 1-től a minimálbér bruttó összege 161.000 Ft-ra emelkedett – és ez nem egy diplomás, nyelvet beszélő marketing vagy HR asszisztens bére. A járulékokról, betegszabadságról nem is beszélve.

Sok esetben nincs is szüksége teljes vagy részmunkaidős kollégára, csak napi 1-2 óra segítségre. A virtuális asszisztensek ezért jelentenek kiváló alternatív, hiszen számukra csak azt a valós pár órás tevékenységet szervezed ki és fizeted is ki.

Nem csak arról van szó, hogy az alkalmazottnál mennyivel számít olcsóbbnak egy virtuális asszisztens, hanem mennyi pénzt tudsz spórolni / nem elvesztegetni, ha a saját cégvezetői órabéredet nézed. Te milyen áron dolgozol a saját cégedben? Gondolj csak bele, hogy a drága idődet papírkupacok rendezgetésével, adminisztrációval, kínkeservesen megfogalmazott bejegyzések írásával töltöd. Na ez a drága!

Ahelyett, hogy új üzleti lehetőségek után, befektetések után kutatnál, ápolnád a kapcsolatot a legjobb ügyfeleiddel. Vagy egyszerűen csak hazaérnél időben vacsorára a családodhoz.

A virtuális asszisztensek a jövő titkos fegyverei startup cégeknek, egyéni vállalkozóknak és KKV szektornak egyaránt. Az idő és pénz spórolás mellett virtuális asszisztensekkel hatékonyságnövelés érhető el és könnyebb a skálázódás elérése is. Végsősorban pedig a virtuális asszisztensekkel rugalmasság vihető az üzletbe.

Ha úgy érzed neked is szükséged van egy virtuális asszisztensre, vedd fel velem a kapcsolatot: hello@csillassist.com

Hasonló bejegyzések

Hogyan hagyd abba a halogatást és legyél sikeres vállalkozó

Hogyan hagyd abba a halogatást és legyél sikeres vállalkozó

A halogatás egy rossz szokás, amely sok vállalkozót vagy leendő vállalkozót sújt. A többség akaratlanul szabotálja a saját vállalkozását az elnapolások miatt. A sikeres üzlet egyik alap pilléreként a jó időgazdálkodási képességet szokták említeni, viszont pontosan a...