Kommunikációban utazunk

Írta: Kántor Csilla

2020.01.13.
KOmmunikációs állomások

Amikor kommunikációról beszélünk, mindenkinek a nagy büdzsével összerakott ambiciózus kampányok jutnak először az eszébe, melyek színesen-szagosan taglalják egy termék vagy szolgáltatás erényeit az esti film legizgalmasabb pontján vagy a forgalmas városi csomópontokba helyezett óriásplakátokon. Az induló kisvállalkozások és a fejlődő közepesek azonban más stratégiát kell válasszanak. Esetükben az online platformok élveznek előnyt .

Azt, hogy mikor-milyen kommunikációt igényel „az ügyfél”, legegyszerűbb talán úgy elképzelnünk, ha a legutóbbi nyaralásunkra gondolunk és arra, mikor-min volt a figyelmünk!

Kommunikációs állomások

1. Az utazás előtt inspirációkat, tanácsokat, információkat gyűjtöttünk, ajánlásokat olvasgattunk, a célállomásról képeket néztünk, kitaláltuk, hogyan jutunk el oda, hol szállunk majd meg és kiderítettük, lehet-e ott tevegelni vagy koktélt szürcsölni a parton. Ügyfeleink ugyanígy járnak el: körbejárják a lehetőségeket; végigböngészik a termék- és szolgáltatás-paramétereket; árakat, garanciákat hasonlítanak össze; átolvassák a kapcsolódó véleményeket, és „kiguglizzák”, hogy egyedi igényeiknek mennyire tudunk az ajánlatunkkal megfelelni.

kommunikacio, csillassist

2. Utazás közben leginkább térképre, időjárásjelentésre, utinform-ra volt szükségünk, vagyis olyan aktuális információkra, amik „akkor és ott” segítettek jó döntést hozni. Ügyfeleink a vásárlás fázisában szintén naprakész kommunikációs támogatást és rendelkezésre állást igényelnek.

3. Hazaérkezve véleményeztük a szálláshelyet és az utazási irodát, másnak is ajánlottuk azokat, vagy szigorúan lebeszéltük ismerőseinket, hogy igénybe vegyék a szolgáltatásaikat. Végérvényesen döntöttünk a “na, ezekkel soha többet” vagy a “jövőre, veletek, ugyanitt” között. Ügyfeleink esetében a jó panaszkezelés képes menteni, ami menthető, és a hatékony eladás utáni kommunikáció visszatérő vásárlókat hozhat.

Egy cég kommunikációjában pontosan ezeket a fázisokat kell átgondolni az erőforrások és a célok függvényében, s ha úgy tűnik célravezetőnek, kiszervezni egyes feladatokat.

Vásárlás előtt ezért: látszódj és játssz!

A legelső fázis első lépése a “látszani”, hisz ügyfeleink 100%-a hallott már rólunk, mielőtt vásárolt! A weben 1,7 billió honlap van és miközben ezt a blogbejegyzést írom, a számuk folyamatosan nő. Kizárt, hogy valaki véletlenül ránk kattint és azonnal vásárol. Az online térben való jelenlét alfája és omegája a kulcsszavakra optimalizált és ergonomikus, meggyőző, és a bizalmat építő honlap, a szakmai blog, ami érdekes és változatos tartalmakat oszt meg a követőivel, a folyamatos és releváns közösségi jelenlét, valamint az egyedi hang, a senki mással nem összetéveszthető megszólalás.

Vásárlás közben: legyél hasznos és konkrét!

Ebben a fázisban jön el a naprakész használati videók, mérettáblázatok, kalkulátorok, receptgyűjtemények, tippek, trükkök, tanácsok, az ügyfélszolgálat, és a közösségi kommentmezők ideje. Az ügyfél már döntött: vásárolni akar – itt abból a célból kommunikálunk, hogy tudatosan tegye. A jó méretet, a kívánt színt, a bőrtípusának megfelelő krémet rendelje és pont azt a fúrógép-alkatrészt, vagy szakmai konzultációt, ami a problémája megoldásában és a továbblépésben segíti.

Vásárlás után: maradj kapcsolatban!

Itt a kapcsolat megőrzése kerül előtérbe. Ha az ügyfeledet feliratkoztatod a hírleveledre, hasznos, segítő jellegű vagy szórakoztató tartalmakkal láthatod el. Ajánlhatsz olvasnivalót, új terméket, akciót, vagy elmondhatod, milyen rendezvényen, kiállításon találkozhat veled a legközelebb. Ha a kapcsolat érdekében erőfeszítéseket teszel, kérdezel, visszajelzést kérsz, véleményét gyűjtöd, kifogásait, fenntartásait, problémáit megismered, remek kommunikációs alapjaid lesznek ahhoz, hogy felfedezzenek maguknak a még csak most útra kelők!

A cikk szerzője: Csikós Éva, a Yoffice Virtuális Asszisztense

Hasonló bejegyzések

Hogyan hagyd abba a halogatást és legyél sikeres vállalkozó

Hogyan hagyd abba a halogatást és legyél sikeres vállalkozó

A halogatás egy rossz szokás, amely sok vállalkozót vagy leendő vállalkozót sújt. A többség akaratlanul szabotálja a saját vállalkozását az elnapolások miatt. A sikeres üzlet egyik alap pilléreként a jó időgazdálkodási képességet szokták említeni, viszont pontosan a...