Itt a jövő! Az otthonról végezhető munka már nem álom

Írta: Kántor Csilla

2020.01.22.
munkavégzés otthonról

Egyre többet lehet olvasni a “home office” előnyeiről, lehetőségeiről, és arról, hogy hogyan alakítja át a munkaerő-piacot Magyarországon is. Ebben a rövid áttekintésben megnézzük, hogy miért népszerű ez a munkaforma,  miért jó a megbízóknak, hogy milyen területeken lehet otthonról dolgozni és hogy mire érdemes figyelni, ha a távoli munkavégzésben bevezetésében gondolkodunk.

Az otthonról végezhető munka rengeteg előnnyel jár, hiszen rugalmasabb, emberközelibb mindkét fél számára. Bár itthon a munkaadók néha még ódzkodnak tőle, a dolgozók körében már döntő szempont az, hogy teljes vagy alkalmankénti home-office-ból dolgozhassanak. 

Miért népszerű az otthonról végezhető munka?

Amellett, hogy rengeteg időt és pénzt spórolhatunk a munkába járáson és az irodabérlésen, sokszor a munkafolyamatokat is egyszerűbbé  teheti a home-office. Rugalmasabban alkalmazkodik a különböző élethelyzetekhez (pl. munka kisgyermekkel), és időt spórol a megbízónak / munkaadónak is, hiszen az oktatástól kezdve a meetingeken és a feladatok követésén keresztül szinte minden elvégezhető online. 

Milyen további előnyei vannak, ha otthonról dolgozol?

otthoni munka előnyei

A home office-szal nem csak a városon/országon belül zsugorodnak a távolságok, hanem a határokon túl is, hiszen rengeteg nemzetközi cég keresi munkatársait – alkalmazotti munkaviszonyra és szerződéses pozíciókra egyaránt – a tudásra és a hozzáértésre alapozva, ahelyett, hogy csak a lokálisan elérhető munkaerő-kínálatból válogatna.

Az otthoni munkavégzés megoldás a munkaerő-hiányra

A munkaadók/megbízók szempontjából is fontos felismerni, hogy alapvetően átalakult a munkaszervezés, és ezt remekül kiegészíti az online munka mint eszköz.

Aki lemarad, az kimarad – szól a mondás, és maximálisan igaz ebben az esetben is. Ha a cégek nem tudnak időben nyitni az otthoni munkavégzés irányába, akkor kiváló, rugalmas munkatársaktól eshetnek el. Rengeteg jól képzett ember keresi a lehetőségeket, aki például kisgyermek mellett szeretne dolgozni, vagy a lakóhely szerinti távolság miatt nem tud érvényesülni.

Milyen munkák végezhetők otthonról?

Tulajdonképpen bármilyen, aminek az elvégzését meg tudjuk oldani online egy laptop vagy egy telefon segítségével. Természetesen nem minden munkakörnél kivitelezhető a teljes home-office, és fontos azt is észben tartani, hogy különbség van aközött, ha valaki alkalmazottként dolgozik, vagy a saját vállalkozását vezeti. 

Jöjjön most néhány olyan példa, amelyek esetén bátran elkezdhetünk gondolkodni az otthoni irodánk kialakításán:

  • virtuális asszisztens
  • marketing szakember
  • Szoftverfejlesztő, webfejlesztő, programozó
  • nyelvtanítás, tanítás
  • fordítás
  • grafikus munkák
  • író, szövegíró
otthoni munkavégzés
Bármilyen irodai munka, amelyet főleg számítógépről végeznek

Ezt is tanulni kell!

Előfordul, hogy valaki azért tart a távmunkától, mert azt gondolja, hogy nehezebb lesz a csapaton belüli kommunikáció, a feladatkiosztás, vagy a munka elvégzésének ellenőrzése. Ez egy természetes reakció, ha valami újjal találkozunk, az első érzések között jön a félelem, ám a teljes elzárkózás előtt előtt érdemes megvizsgálni a pontos lehetőségeket. 

A távoli munkavégzésre való átállás egy folyamat, amire fel kell készülni, és meg kell tanulni a legjobb módszereket. Lehet jól csinálni, de nagy hibákat is lehet véteni, ami valóban alááshatja a bizalmat a felek között. Ezért érdemes rászánni az időt, és megtanulni, hogy milyen a megfelelő online kommunikáció, hogyan és milyen eszközök segítségével tudjuk a munkaidőt beosztani és számon tartani.

A távmunkában a rendszeres visszajelzések és a pontos kérdések legalább annyira fontosak (ha nem jobban), mint az, hogy milyen laptoppal vagy milyen széken ülve dolgozunk.

Szerencsére rengeteg online képzés, cikk és tanulmány áll rendelkezésre, amelyekből megtanulhatjuk a legfontosabb távmunkával kapcsolatos készségeket. 

Önismeret – nélkülözhetetlen! 

Az otthonról dolgozás egy nagyon jó dolog, ám nem vagyunk egyformák, és szeretném kiemelni, hogy bizony nem való mindenkinek. Mint mindennek, ennek is vannak árnyoldalai (otthon-munkahely összekeveredése, “négy-fal” között maradás, több számítógép előtt töltött idő stb.), és mielőtt belevágunk, ismernünk kell magunkat annyira, hogy el tudjuk dönteni, hogy tudjuk-e kezelni az otthoni munkával járó pozitív és negatív hatásokat. 

Szerencsére mindenre van megoldás, és a a jó home-office munka titkos kulcsa is ugyanaz, mint mindennek az életben: kereteket szabni, és megtalálni az egyensúlyt ami lendületben tart.

A cikk írója Farfan-Fürész Veronika, a SimpleWay Virtuális Asszisztencia alapítója

Hasonló bejegyzések

Hogyan hagyd abba a halogatást és legyél sikeres vállalkozó

Hogyan hagyd abba a halogatást és legyél sikeres vállalkozó

A halogatás egy rossz szokás, amely sok vállalkozót vagy leendő vállalkozót sújt. A többség akaratlanul szabotálja a saját vállalkozását az elnapolások miatt. A sikeres üzlet egyik alap pilléreként a jó időgazdálkodási képességet szokták említeni, viszont pontosan a...