Éberség és tudatosság a vállalkozásodban IS

Írta: Kántor Csilla

2020.01.17.
Tudatos vállalkozó

Azt mondják: Élj tudatosan!, Vásárolj tudatosan!, Legyél környezettudatos! Én azt mondom, ezek mellett: Legyél tudatos vállalkozó!

Manapság a kkv szektorban a vállalkozóknak egy igen kiélezett versenyben kell helytállniuk, ahol csakis a tudatos jelenléttel és éberséggel tudnak hatékonyan működni, bevételt termelni és növekedni! Információk, eszközök, lehetőségek tárháza árasztja el Őket nap mint nap, és ezek közül kell a legmegfelelőbbet, a legoptimálisabb kombinációban alkalmazniuk. Ehhez elengedhetetlen az éber jelenlét és tudatosság! Ha kezdő vállalkozó vagy, és nem szeretnéd, hogy a konkurencia már a startvonalnál lehagyjon, vagy már működő vállalkozásod van, de szeretnél lépést tartaniés hatékonyabban értékesíteni, ez a cikk hasznos lesz számodra! 

Hogyan építsd fel tudatosan vállalkozásod 5 lépésben? 

Képzeld el, hogy egy házat építesz!

  • Első lépésként egy blogcikk hatására elhatározod, hogy stabil házat, otthont építesz tudatosan.
  • Második lépésként vizualizálod, elképzeled a célt, vagyis azt, hogy fog kinézni az álomotthonod.
  • Harmadik lépésként papírra veted, megtervezed, és átgondolod a ház kivitelezési startégiáját.
  • Negyedik lépésként a stratégia vonala mentén megkezded az építkezést, amihez szakemberek összehangolt munkáját is igénybe veszed, de az irányítás a Te kezedben van. A költséghatékonyságra és a minőségre törekszel, miközben a kornak megfelelő legmodernebb eszközöket használod. Csak azokat az anyagokat és eszközöket használod fel azt építkezéshez, amire szükség van.
  • Ötödik lépésként elkészült a ház, amit Te a személyes tárgyaiddal varázsolsz otthonná, tükrözi a személyiséged. A házat és a kertet folyamatosan gondozod és karban tartod. A háztartást környezettudatosan vezeted, figyelmet fordítasz arra is, hogy több szabadidőd legyen, és családoddal minőségi időt tölthess, ezért a házimunka egy részét háztartási gép végzi, automatizálod és kiszervezed. 

Építettél egy otthont, ahova az ismerőseid szeretnek vendégségbe menni, és mindig nagyon várják, hogy meghívd Őket.

Vállalkozásod is ilyesfajta tudatossággal építsd a tervezéstől, a kivitelezésen át a működtetésig, mintha egy otthont építenél. Még ha szakemberre is bízod a feladatot, ismerned kell milyen lehetőségeid vannak, milyen platformok és eszközök állnak rendelkezésedre, hogy vállalkozásod hatékonyan és jövedelmezően működjön, mert az irányítás a Te kezedben van!

Tudatos vállalkozó

Azt gondolod, hogy a márkaépítés csak a nagyoknak kötelező? Pedig nem! A márka az, amivel kitűnsz a versenytársak közül a piacon és akár saját magad is ki tudod alakítani egy kis tájékozódással, információ, tudás begyűjtésével. 

Ehhez első körben Mészáros Róbert: Brand a lelke mindennek című könyvét ajánlom.

Azt gondolod, hogy a marketing luxus és csak a nagyok kiváltsága? Ez sem igaz! Sőt! 

A marketing csatornák és eszközök nagy részét Te magad is tudod használni, működtetni, csak egy kis tájékozódás, tudás szerzés szükséges. Pont, hogy luxus lenne kihagyni, hogy tudatosan felépítsd és használd ezeket az eszközöket, lehetőségeket, hiszen ezek a fő motorok, amik építik márkád, feléd terelik vevőid, megrendelőid és generálják bevételed. 

Miért kell tudatos vállalkozónak lenned?    

Mint a legtöbb ember, Te is arról álmodsz, hogy rátalálsz arra a bizonyos piaci résre, és a bevétel majd csak ömlik befelé? A rosszhír az, hogy ha nem vagy elég felkészült, a stratégia, a kivitelezés nincs megtervezve, akkor a nagy mennyiségű megrendelést nem tudod majd kiszolgálni, így akár néhány hónap alatt értékes vevőket veszíthetszés össze is omolhat a vállalkozás. (Ilyen, amikor egy viskót tákolsz össze, és összeomlik a vendégek tömegétől.)

Ha nincs meg a piaci rés, a verseny kiélezett, akkor tűnj ki a tömegbőlés mutasd meg, hogy Te, és így a terméked/szolgáltatásod miben más! Ehhez nem csak tájékozottság, hanem Önmagad ismerete is szükséges. (Így lesz a házadból egy otthon, ahova jó betérni.)

Tudatos vállalkozás

Pénzt és időt takarítasz meg, ha tudod melyek azok a területek, amiket Te is tudsz kezelni, melyek azok, amikhez szakember segítéségét kell kérned, és melyek azok, amiket egy virtuális asszisztensre bízhatsz. 

Az online és offline térben rendelkezésedre álló platformok és eszközök megfelelő kiválasztásával és használatával előnyre teszel szertazokkal szemben, akik tájékozatlanok a témában és nem elég éberek a piacon.

Hatékonyabb működést eredményez, ha az alkalmazottakat az adott feladathoz tudatosan, akár szakértők bevonásával választod ki, és inkább partnerként, csapattagként tekintesz rájuk, mint beosztottként.

Több szabadidőd lesz, mert az arra alkalmas területeket a vállalkozásodban automatizálni tudod, és a feladatok nagy részét virtuális asszisztensre bízod. 

Produktívabban tudod irányítani a vállalkozásod, ha egészséges, fitt vagy és megfelelő stresszoldó technikákat alkalmazol.

Véded a bolygót a termeléshez, kivitelezéshez szükséges anyagok megfelelő, környezettudatos használatával. 

Az első lépés a tudatosság felé, hogy felismered annak szükségszerűségét. 

Ha ez a cikk elgondolkodtatott, már meg is tetted az első lépést a tudatos vállalkozóvá válás útján!  

A cikk szerzője: Kelemenné Rácskai Ágnes, a Legyél Tudatos Vállalkozó oldal kezelője.

Hasonló bejegyzések

Hogyan hagyd abba a halogatást és legyél sikeres vállalkozó

Hogyan hagyd abba a halogatást és legyél sikeres vállalkozó

A halogatás egy rossz szokás, amely sok vállalkozót vagy leendő vállalkozót sújt. A többség akaratlanul szabotálja a saját vállalkozását az elnapolások miatt. A sikeres üzlet egyik alap pilléreként a jó időgazdálkodási képességet szokták említeni, viszont pontosan a...