Vállalkozás indítás állami támogatásból

Írta: Kántor Csilla

2020.01.27.
Vállalkozóvá válási támogatás

Személyes történetemen keresztül szeretném bemutatni, hogy hogyan működik a vállalkozóvá válást elősegítő támogatás (közismertebb nevén 6 havi támogatás) igénylése. A történet saját tapasztalásokon alapul, hivatkozásként nem használható és garanciát sem tudok rá vállalni, hogy minden munkaügyi hivatalban hasonló eljárással fogtok találkozni.

Nekem a Budapest Főváros Kormányhivatala által közzétett vállalkozóvá válási támogatással kapcsolatban vannak személyes tapasztalataim. A támogatás igénybevételének legfontosabb feltételei:

 • nyilvántartott álláskereső státusz (vagyis be kell lenned jelentkezve a munkaügyi hivatalba álláskeresőként)
 • egyéni vagy társas vállalkozást kívánsz indítani és emellett nem állsz munkaviszonyban
 • a vállalkozásodat a pályázat beadását követően alapítod
 • a bankszámládra azonnali beszedési megbízást (inkasszót) engedélyezel

Fontos:

 • vissza nem térítendő állami támogatásról van szó és nem kell elszámolnod a felhasználásáról.
 • havonta utalják a pénzt bankszámlára ( legfeljebb hat hónap időtartamra, havonta a kötelező legkisebb munkabér összegéig )
 • minden hónapban papír alapon be kell nyújtanod egy beszámolót a havi tevékenységedről

A részletes pályázati kiírás itt olvasható a támogatások menüpont alatt.

Így indultam virtuális asszisztensként állami támogatásból

2018. decemberében már tudtam, hogy az akkori munkaviszonyomat nem tudom és nem is szeretném tovább fenntartani. Akkor kezdtem el utánajárni, hogy milyen címszó alatt kezdhetnék önálló vállalkozásba, amit home office rendszerben tudok végezni. Hamar rátaláltam a virtuális asszisztens csoportokra, így az elsőszámú védőhálót fel is tudtam magam köré húzni.

Azt is tudtam, hogy léteznek támogatások, amikkel egyéni vállalkozókat támogatnak. Itt már hosszasabb utánajárás kellett, míg megtaláltam a 6 havi támogatásról és a tőketámogatásról (erről bővebben itt) a pályázati anyagot. 2019 elején határoztam el, hogy ha törik, ha szakad én ebből fogom elindítani a vállalkozásomat és semmilyen saját tőkét nem kívánok befektetni. Tartottam magam a tervhez és sikerült is.

2019 január -február környéken vettem fel az illetékes munkaügyi hivatallal a kapcsolatot, ahol tájékoztattak, hogy általában tavasszal nyílnak meg a pályázatok. Addig sem akartam tétlenkedni, ezért elkértem a 2018. évi pályázati kiírást és az alapján kezdtem el kidolgozni az üzleti tervemet.

Merthogy a pályázati anyag részeként nem elég adminisztrációs oldalról rendben lenni, de kérvényedet egy megalapozott üzleti tervvel is alá kell támasztani. A témák, amikre részletes kifejtést várnak az üzleti terv keretein belül:

 • A tervezett vállalkozás általános bemutatása
 • A termékek és szolgáltatások ismertetése
 • Az iparág, a piac és a versenytársak elemzése
 • Marketing terv
 • Működési és üzemelési terv
 • Személyzeti terv
 • Kockázatok és kockázatkezelés
 • A bevételi- és költség terv számításai

Úgy gondoltam (inkább csak erősen reménykedtem), hogy sokat nem változhat egyik évről a másikra az elvárás, így már februárban elkezdtem fogalmazni az üzleti tervemet, ugyanis elsőként szándékoztam beadni az anyagot. Ezt azért is gondoltam fontosnak, mert nem akartam, hogy elfogyjon a támogatási keret és én kicsússzak a támogatottak köréből, vagy kevesebb összeget ítéljenek meg, mint a 6 hónapra szóló minimálbér.

A tavasz nagy része úgy telt el, hogy minden héten hívogattam a munkaügyis kapcsolattartómat, mikor nyílik már meg a lehetőség. Egészen 2019. április 28-ig kellett várni erre a pillanatra, így több mint 1,5 hónapnyi görcsölés és türelmetlenkedés után büszkén adhattam be elsőként a pályázatomat.

Szerencse vagy sem, de tényleg 7 nap alatt elbírálták a kérelmemet (hangsúlyozom, ez Budapest 18.-19. kerületi munkaügyi hivatalában volt így) és folyósításra is került az első havi támogatás.

Amit tanácsolni tudok a vállalkozóvá válást elősegítő támogatással kapcsolatban

 1. Keresd fel az illetékes munkaügyi hivatalt és meséld el a kapcsolattartónak a vállalkozási tervedet. Vegyétek át részletesen a folyamatokat. Ha nem hisz benne vagy nem érti mi az a virtuális asszisztencia, mutasd be neki, győzd meg őt.
 2. Kérdezd ki korábbi pályázati ciklusok tapasztalatairól.
 3. Kérd ki a véleményét: mit írj / mit ne írj a pályázatba. A döntéshozók melyik témakörre helyezik a hangsúlyt.
 4. Legyetek folyamatosan kapcsolatba, inkább kérdezd meg mindenről mintsem valami baki miatt elutasítsanak.
Ne hidd el a rémtörténeteket se a munkaügyis kapcsolattartótól se a közösségi média csoportba kommentelőktől. Én is olvastam ilyeneket:
 • a munkaügyis azt mondta, hogy ez hülyeség. Ezt biztos nem fogják támogatni (Amíg a pályázati kiírásban előírt feltételeknek megfelelsz és kifogástalan az üzleti terved, addig minden esélyed megvan arra, hogy megkapd a maximális támogatást)
 • nagyobb eséllyel nyernek bizonyos tevékenységi körök vagy termelő vállalkozások (úgy tűnik tényleg vannak olyan megyék, ahol háttérbe szorulnak a szolgáltatások. Ne hagyd, hogy ez lelombozzon. Keresd meg a döntéshozókat és beszélgessetek, kérj tanácsot. )
 • engem elutasítottak, kamu az egész, előre le van osztva ki fog nyerni (mindig vannak elégedetlenek, olyanok akiket rosszul érintett az elutasítás). Te csak higyj magadban!

Legyen megalapozott az üzleti terved

Ha nem tudsz azokra az alapkérdésekre válaszolni, amit feltettek az üzleti terv részeként, akkor NE vállalkozz. Nem akarok senki lelkivilágába beletaposni, de aki csak potya pénzre pályázik, az meg is érdemli, hogy elutasítják. Ez nem alamizsna vagy ingyen pénz, hanem támogatás.

Támogatás arra, hogy ne kapj rögtön sokkot az első hónapban, hogy „úr isten, nincs a megszokott havi pénz, amit a munkaadóm utal”. Segítség abban, hogy legalább az első hat hónapban biztosan be tudd majd fizetni a KATÁ-t. És hogy összességében fenn tudd tartani az addigi életszínvonaladat vagy legalább annak a látszatát 😊

A vállalkozóvá válási támogatás üzleti terve

Sokan megrémülnek az üzleti terv hallatán, mert azt gondolják valami bonyolult, hosszadalmas, számokkal teletűzdelt dokumentum halmazról van szó. Tény és való, hogy befektetők vagy hitelezők elé nem egy zsebkendőre felfirkantott anyagot, hanem komoly tervet adunk át, de a vállalkozóvá válási támogatás kapcsán nincs szó ilyenről. De azért megalapozottnak és kellően részletesnek kell lennie. A 6 havi támogatáshoz kapcsolódóan vezetett kérdések vannak, amire válaszolni kell.

Ez nem csak a támogatás miatt fontos, hanem magad miatt is. Ha nem pályáznál, akkor is szükséged lenne valamilyen tervre. Mert mondjuk anélkül azért nem illik vállalkozásba vágni … 😊

Tehát nem kell megijedni. Egyszerűen kezd el írni, ami magadtól eszedbe jut, később pedig visszatérsz rendszerezni és üzleti terv szerűre formázni.

vállalkozóvá válási támogatás

Tervezni azért jó, mert az ingyen van. Mármint nem kerül még neked semmibe, nem buktál rajta. Tervezni azért éri meg, mert a tervezőasztalról lehet a legkisebbet zuhanni. Minden, ami utána következik és rosszul sül el, az már pénzbe és időbe kerül.

Szeretnéd megismerni a tőkejuttatás pályázatot is, amiben legfeljebb 3 millió forint összegig terjedő vissza nem térítendő állami támogatásra tehetsz szert? Olvasd el itt a pályázati kiírást.

Ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged az üzleti terv elkészítéséhez, keress bizalommal: hello@csillassist.com

Hasonló bejegyzések

Hogyan hagyd abba a halogatást és legyél sikeres vállalkozó

Hogyan hagyd abba a halogatást és legyél sikeres vállalkozó

A halogatás egy rossz szokás, amely sok vállalkozót vagy leendő vállalkozót sújt. A többség akaratlanul szabotálja a saját vállalkozását az elnapolások miatt. A sikeres üzlet egyik alap pilléreként a jó időgazdálkodási képességet szokták említeni, viszont pontosan a...