Virtuális marketing asszisztens – ezért éri meg ha ügynökséged van

Írta: Kántor Csilla

2021.01.05.
virtuálias marketing asszsisztens

Mit csinált egy virtuális marketing asszisztens? Milyen változásokat hozhat egy ügynökség életébe?

Egyszerű kérdések, de a válaszok bizonyára még tisztázatlanok számodra. Ezért készítettem ezt az összefoglalót, amiből megtudhatod hogyan vonj be egy virtuális marketing asszisztenst a marketing ügynökséged körforgásába: hogyan tud egy virtuális marketing asszisztens alap operatív marketing feladatokban segíteni és hogyan fog kinézni a marketing ügynökséged vagy online marketing egyéni vállalkozásod ha feladatokat szervezel ki egy virtuális marketing asszisztensnek.

Mit csinál valójában egy virtuális marketing asszisztens és vajon megvan minden szükséges tudásuk, hogy átlássák az ügynökség működését, e-mail marketing stratégiádat és online marketing folyamataidat?  Itt van minden, amit tudnod kell:

Mit tud egy virtuális marketing asszisztens nyújtani

Tudd, hogy a legtöbb virtuális asszisztens rendelkezik azzal a tudással és gyakorlattal, amivel egy iroda életét, adminisztrációs feladatait managelni tudja: e-mailek megválaszolása, számlák rögzítése, együttműködés a könyvelővel, feljegyzések készítése.

De ha a marketing ügynökségedbe szeretnél bevonni plussz egy főt, egy virtuális marketing asszisztens személyében, akkor már sokkal többet tud (kell tudnia) biztosítania számodra:

Tartalom marketing

a tartalom marketing az online marketing „puzzle” egyik létfontosságú része, éppen ezért olyan virtuális marketing asszisztensre van szükséged, aki tisztában van az alapokkal.

Jövendőbeli virtuális marketing asszisztensednek képesnek kell lenni közösségi média tartalom naptárat kezeleni, cikkeket rendszerezni (esetleg WordPress-be feltölteni) és megérteni a különböző platformokat és az azokra gyártott különböző tartalmaidat (például videó feltöltése YouTube-ra, LearnDash fiókba – ha tud videót vágni és feliratozni, akkor mázlista vagy).

Kulcsszókutatás

egy jó virtuális marketing asszisztens ismeri a kulcsszókutatás alapjait, és kulcsszókutatási eszközket. Éppen ezért a saját ügynökséged mellett az ügyfelektől érkező kulcsszókutatással kapcsolatos feladatokat is rá tudod bízni.

Közösségi média management

mára a közösségi média nélkülözhetetlen. Éppen ezért jó, ha van egy virtuális marketing asszisztensed, aki naprakészen tartja, frissíti, ellenőrzi a céges Facebook, LinkedIn vagy Instagram oldalaidat. Megint csak plussz, ha már ki tudod szervezni neki az ügyfelid megkereséseit is.

Projekt management

a projektvezetői pozíció kiszervezése már egy magasabb szint lehet. Erre a posztra olyan virtuális marketing asszisztenst érdemes választani, aki rendelkezik a vezetés és szervezés sajátos képességeivel. De ha már a csapatbővítésen gondolkozol, semmi akadálya nincs annak, hogy egy virtuális marketing asszisztenst válassz erre a feladatra. Szervezhetik és összefoghatják a marketing tevékenységeket, segíthetnek a remote dolgozó csapat összefogásában és egyébként a teljes marketing csapat személyi asszisztenseként is szolgálhat.

Lead generálás

Hogyan szerzed most az ügyfeleidet? Nem töltesz túl sok időt az új ügyfelek felkutatásával, ahelyett, hogy inkább már a meglévőket szolgálnád ki még magasabb színvonalon? Egy virtuális marketing asszisztens bevonásával „lerövidítheted” az ügyfélszerzés folyamatát és így ettől felszabadulva fókuszálhatsz az ügynökséged működésének többi elemére.

Ismerek olyan marketing ügynökséget, aki „csak azért” szerződött le egy virtuális asszisztenssel, hogy az asszisztens napi 1-2 órában monitorozza a releváns Facebook csoportok posztjait. Ahol olyan téma merült fel, ami az ügynökség profiljába vág, oda betaggelte az ügynökséget vagy egyből rá is írt a posztolóra. Megbeszélték az elsőkörös tudnivalókat, lekérdezte a „kötelező” kérdéseket például egy weboldal készítés kapcsán és már egy tisztább briefet tudott a csapat elé prezentálni.

A virtuális marketing asszisztens szakmai tudásától/ nyitottságától és rátermettségétől függően lehet további feladatokat is rábízni: meg tudja-e írni a szöveget (a példánál maradva) a weboldalhoz, fel tudja-e mérni milyen CMS rendszer igénye van az ügyfélnek, tud-e alapbeállításokat elvégezni WordPress-ben stb

Ez csak egy példa volt arra, hogy miket lehet egy tapasztalt virtuális marketing asszisztensnek kiszervezni. A virtuális asszisztensek nagyon rugalmasak és nyitottak a tanulásra. Tehát ha neked más igényeid lennének, ne habozz azt megosztani a virtuális asszisztenseddel (biztosan örülni fog az új megbízásoknak).

Hova illeszd be a virtuális marketing asszisztensed az ügynökség szervezetén belül

Virtuális asszisztenssel ideális esetben szerződést fogsz kötni, ezért „hivatalosan” szerződött alvállalkozónak lehet tekinteni. De ezzel egyidejűleg el is idegeníted a csapattól. Ha eleve azért szerződsz egy virtuális asszisztenssel, hogy tehermentesítse az ügynökséged tagjait, fontos hogy már az elejétől fogva „csapattagként” és ne csak egy újabb „contractorknént” tekintsenek rá.

Tippem:

  • készíts onboarding tervet a VA-nak is
  • mutasd be levélben / személyesen is a többi munkatársnak
  • tisztázd egyértelműen a feladatokat, felelősségi köröket
  • kezeld egyenrangú tagként, csakúgy mintha teljes munkaidős kollégád lenne

Virtuális Asszisztens VS Online Business Manager

Csak hogy a külföldről beszivárgó szavak és pozíciók listáját még növeljem és összekuszáljam, bemutatnám az „online business manager” fogalmát.

Ahol a virtuális asszisztencia már nem olyan ismeretlen, mint még nálunk, ott a VA-k felett egy új „szintet” különböztetünk meg. Fontos, ha virtuális marketing asszisztenst keresel, ne ess át a ló túloldalára és ne akarj „mindent is” a virtuális marketing asszisztenseddel megcsináltatni. Ezért fontos, hogy már az elején eldöntsd: neked egy operatív végrehajtó vagy stratégiai gondolkodó „munkatársra” van szükséged.

Ha úgy érzed, a te ügynökségedben is elkelne egy segítő kéz, vedd fel velem a kapcsolatot.

Hasonló bejegyzések

Hogyan hagyd abba a halogatást és legyél sikeres vállalkozó

Hogyan hagyd abba a halogatást és legyél sikeres vállalkozó

A halogatás egy rossz szokás, amely sok vállalkozót vagy leendő vállalkozót sújt. A többség akaratlanul szabotálja a saját vállalkozását az elnapolások miatt. A sikeres üzlet egyik alap pilléreként a jó időgazdálkodási képességet szokták említeni, viszont pontosan a...

Hol találok virtuális asszisztenst?

Hol találok virtuális asszisztenst?

Ha már eljutottál arra a pontra, hogy tudod, egyértelműen szükséged van egy virtuális asszisztensre, bizonyára szeretnéd tudni, hol találod a szakma legjobbjait. Mielőtt belevágsz a keresésbe, fontos, hogy tudd, milyen formában dolgoznak a virtuális asszisztensek: - a...